1. Skip to navigation
  2. Skip to content

Fact Sheet – Sustainable Design

Overview
• Kohler Co.'s new global corporate communications building opened in June 2012 and for the first time, merges all Kohler-based corporate communications associates from four different locations, under one roof
• The facility received Gold-level LEED certification by the U.S. Green Building Council in Nov. 2012
• The one-story building is 79,000-square feet in size, divided into an open-space office area and a photo/video studio. Approximately 180 total associates occupy the facility, located at the company's headquarters, in Kohler, Wisconsin.
• Kohler partnered with Gensler, the architecture and design firm committed to sustainable design

Site Location
• When choosing the site, the project team considered groundwater flows, wetlands and orientation to take advantage of natural lighting
• The topography of the land was sculpted so that water would move off the ground naturally
• All natural landscaping was used
• The building was constructed in a way that would allow the birch trees to remain where they've grown for years

Sustainable Materials Used
• Low or no VOC emission paint, flooring systems and other interior features
• Carpeting made from recycled content
• Energy-efficient heating, cooling and lighting systems
• KOHLER water-efficient plumbing products, which will help save an estimated 330,140 gallons/year
• More than 20% of the building materials were harvested and manufactured within a 500-mile radius of Kohler
• Parking lot lighting uses LED fixtures and bulbs, which require less energy
• Low-mercury light fixtures and light bulbs were used throughout the building. A purchasing and maintenance policy for this facility – and all Kohler, Wisconsin facilities – ensures only no- or low-mercury light bulbs are used in the building throughout its lifetime
• Construction materials were carefully selected so that this building is comprised of 20+% recycled content
• The furniture used in the gallery space is vintage Baker and McGuire furniture, two furniture brands from the Kohler Co. Interiors Group portfolio. Most of the benches, chairs and tables are pieces from the 1950s, and were located by the project team who specifically sought out the furniture that could be repurposed and given a modern look with new upholstery.

Thoughtful Design
• A white roof makes effective use of reflecting the sunlight and heat, which helps reduce the load on the air-conditioning system to keep the building cool and comfortable. The reduced run times also save energy and greenhouse gas emissions.
• Thanks to an integrated design process and attention to detail, the building uses approximately 18% less energy each year compared to a standard building of its same size and location.
• Extensive metering of natural gas, electricity, water and sewer uses allows for detailed tracking of usage by area, time and systems. All information is fed into a computerized monitoring and management system to allow building operation analysis, and when needed, direct maintenance.
• The storm water-management system reduces or eliminates the water that leaves the site – allowing dirt, dust and other unwanted contaminants to collect in a settling pond. This prevents contamination problems downstream and recharges the aquifer.
• The building features computer-controlled outdoor air intake monitoring so 30% more outside air than required by code is brought into the building
• Each workstation has a task light. This makes it easier for the occupants to individually control their light level nearest them, as opposed to using excessive lighting that might not be necessary or comfortable for all the other occupants in the same area.
• A tight pallet of materials was used that would be timeless and age beautifully. The longer that architecture stays on the Earth, the more sustainable it is.
• The open concept office area features paneled, walled spaces to create what's called a "benching" system. Such a system provides occupants more access to natural light and outdoor views, encourages a more collaborative work environment and in the end, less furniture materials are used.

Media Contacts
My Kohler - Register

There is no account information created.

My Kohler or Register